Keto revolutie
 • Keto revolutie
 • Tijdelijk van €97 voor slechts €37. Beste dieet van 2020 volgens onze deskundigen.
Afslank receptenbijbel
 • Afslank receptenbijbel
 • Direct starten met verantwoord koken en een gezonde leefstijl. Simpel en goedkoop afslanken.
50 dagen koolhydraatarm dieet
 • Koolhydraatarm dieet
 • Een voordelig 50-dagen dieet. Ontvang alles wat je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam!
trainingsprogramma voor mannen
 • Training mannen
 • Trainingsprogramma gericht op mannen. Werk aan spieren, mindset en je gezondheid!
trainingsprogramma voor vrouwen
 • Training vrouwen
 • Succesvol product voor vrouwen. Strakke buik, meer spieren en een gezond lichaam.

Belangrijke voedingsstoffen

Het lichaam heeft acht bouwstoffen of voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren, namelijk Koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, vitamines, sporenelementen, vezels en water. Op deze pagina vind je meer informatie over de belangrijkste voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten en vetten (macronutriënten & micronutriënten).

Programma USP Prijs Beoordeling Informatie
keto dieet Beste keuze 2020.
Snel resultaat.
€37
Normaal €97
Bekijken
Afslank receptenbijbel Simpele recepten.
Eenvoudig afvallen.
€27
Normaal €69
Bekijken
Koolhydraatarm dieet 50 dagen diëten.
Gezonde leefstijl.
€37
Normaal €69
Bekijken
Training mannen Mannen training.
Max. spiertraining.
€67
Normaal €292
Bekijken
Training vrouwen Vrouwen training.
Sterker lichaam.
€67
Normaal €292
Bekijken

Hoe komt ons lichaam aan zijn energie?
Ons lichaam haalt energie (calorieën) uit het voedsel dat we eten, meer bepaald uit de drie essentiële voedingsstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten. De dagelijkse energiebehoefte is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte en mate van fysieke activiteit. Een vrouw van middelbare leeftijd, bijvoorbeeld, die weinig beweegt, heeft dagelijks 2000 calorieën nodig. Haar lichaam haalt deze uit:

 • +/- 300 gram koolhydraten ( 60% van de voedingsstoffen)
 • +/- 50 gram vetten ( 30% van de voedingsstoffen)
 • +/- 50 gram eiwitten ( 10% van de voedingsstoffen)

De functie van deze voedingsstoffen
Al deze voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor ons lichaam aangezien ze verschillende vitale functies vervullen: de koolhydraten zijn fundamenteel voor de correcte werking van onze hersenen en spieren, de vetten bevatten essentiële vetzuren en vitamine A, D, E en K; de eiwitten, tenslotte, worden gebruikt voor de aanmaak van huid, bot, spieren, … en voor het herstel van beschadigd weefsel.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van elke cel in ons lichaam. Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor de opbouw van haar, vingernagels, huidweefsel… en natuurlijk zijn eiwitten uiterst belangrijk voor de spieropbouw. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en het zijn die aminozuren die de bouwsteen zijn van elke lichaamscel. Er zijn twee soorten eiwitten, namelijk dierlijke en plantaardige eiwitten.

Dierlijke eiwitten
Goede bronnen van dierlijk eiwit zijn kippenfilet, kalkoenfilet en vis. Gehakt en de varianten daarop zijn dan weer niet aan te raden omdat deze producten een te hoog vetgehalte bevatten. Het is dus de bedoeling dat we magere eiwitbronnen gaan consumeren om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Plantaardige eiwitten
Goede bronnen van plantaardig eiwit zijn sojaproducten, linzen en bonen. De eiwitbehoefte voor de gemiddelde mens die geen zware krachttrainingen doet ligt op 1gram per kilo lichaamsgewicht.

Koolhydraten

Ook koolhydraten of suikers zijn voedingsstoffen die in twee grote groepen opgedeeld kunnen worden. De eerste groep beslaat de simpele koolhydraten, ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd. Voorbeelden hiervan zijn snoepgoed, chocolade, alcohol, roomijs, koekjes enzovoorts. Het is verstandig om deze groep met mate te consumeren want deze producten bevatten veel calorieën en hebben heel weinig voedingswaarde wat dan weer leidt tot vetopslag. De tweede groep koolhydraten worden complexe koolhydraten genoemd. Dit zijn koolhydraten die voor langdurige energie zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: volkoren brood, havermout, aardappelen, volkoren spaghetti. Het spreekt voor zich dat we ons gaan concentreren op de tweede groep omdat de eerste groep je een boost geeft, maar zeker niet voor langdurige energie zorgt. De behoefte aan koolhydraten voor de gemiddelde mens ligt op 3-4 gram per kilo lichaamsgewicht.

Vetten

Vetten kunnen ook weer in twee groepen opgedeeld worden, namelijk verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Alle dierlijke producten bevatten verzadigde vetten. Een teveel aan verzadigde vetten kan een te hoge cholesterol en het dichtslibben van de aders tot gevolg hebben. Toch is het niet verstandig om deze vetten volledig uit je voeding te weren. De tweede groep zijn de onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op de bloedcholesterol. Het heeft wel geen zin om deze vetten in grote hoeveelheden te consumeren, want ook deze vetten bevatten veel calorieën. De behoeft voorde gemiddelde mens is ongeveer 0,75 gram vetten per kilo lichaamsgewicht.

Voedingsstoffen voor het sporten

Wanneer je in de sportschool komt (of thuis lekker aan de slag gaat) wordt je automatische geconfronteerd met eiwitshakes en andere kunstmatige voedingsstoffen voor sporters. Vaak ter opbouw van spieren en voor het herstel. Denk onder andere aan Aminozuren, Creatine, Carnitine en Proteïne.