koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Wat zijn mineralen?

Net als vitamines, zijn mineralen voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden te vinden zijn in onze voeding. Ze zijn essentieel voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren, maar ze zijn geen bron van energie.

Programma USP Prijs Beoordeling Informatie
keto dieet Beste keuze 2024.
Snel resultaat.
€39
Normaal €260
Bekijken
Afslank receptenbijbel Simpele recepten.
Eenvoudig afvallen.
€37
Normaal €67
Bekijken
Koolhydraatarm dieet 50 dagen diëten.
Gezonde leefstijl.
€37
Normaal €67
Bekijken
Training mannen Snel detoxen.
Max. ontgiften.
€37,00 Bekijken
Training vrouwen Frisse smoothies.
Gezonde hormonen.
€14,95 Bekijken

Mineralen zitten in zogenaamde dode natuur, zoals in de grond en in gesteenten. Vervolgens nemen planeten en dieren deze stoffen op, zodat ze weer in onze producten uit de supermarkt terecht komen. Er zijn zes soorten ‘zuivere’ mineralen: calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor, ook wel bekend als essentiële mineralen. Je lichaam heeft deze dus daadwerkelijk nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast bestaan er ook nog spoorelementen, waarvan je lichaam slechts een extreem kleine hoeveelheid nodig heeft. Dit zijn: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink. Van de normale mineralen heeft een mens een aantal grammen nodig, bij spoorelementen gaat het slechts om micro- of milligrammen. Wel zit er verschil in de hoeveel die verschillende mensen nodig hebben van een specifiek soort mineraal. Ijzer bijvoorbeeld, is erg belangrijk voor jongeren, zwangere vrouwen of vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie. Maar ook voor vegetariërs en veganisten, omdat zij vrijwel geen dierlijke producten eten. Ook mensen die druk bezig zijn met de lijn of langdurig medicijnen gebruiken, kan het soms verstandig zijn om extra mineralen binnen te krijgen.

Soorten mineralen in voeding

Natrium, chloor en kalium komen in alle soorten voeding voor en hier is dan in feite ook nooit een tekort aan. Alleen bij overmatig vochtverlies kan een beetje extra van deze drie geen kwaad. Natrium (beter bekend als zout) heeft wel een maximale advieswaarde, waar wij mensen tegenwoordig ruimschoots overheen gaan door het overmatige gebruik van keukenzout.

In tegenstelling tot vitamines, is het behoud van mineralen en spoorelementen vrij stabiel bij het bereiden van onze voeding. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed bestand tegen verhitting. Het is alleen wel aan te raden om niet te veel water te gebruiken bij het koken van producten, ket kan namelijk wel zijn dat vitamines en mineralen oplossen in kookvocht.

Hoeveel mineralen heb ik nodig?

Afhankelijk van de vorm en de hoeveelheid waarin mineralen en spoorelementen aanwezig zijn, kan ons lichaam deze vrij gemakkelijk opnemen. Het hangt ook per persoon af van de oplosbaarheid in het darmkanaal en een aantal andere producten die je consumeert, die de opname van mineralen kan beperken. Hier gaat het om oxaalzuur (uit spinazie en rabarber), fytinezuur (uit granen en peulvruchten) en polyfenolen (uit koffie en thee). Deze stoffen vormen bepaalde componenten met mineralen, die niet opgenomen kunnen worden, en het lichaam vervolgens via de ontlasting weer verlaten.

Verschillende groepen
Vitamines, mineralen en spoorelementen, die vaak onder dezelfde groep worden genoemd, zijn zeker gezond voor de mens. Het is alleen niet zo dat overmatige inname, bijvoorbeeld door middel van voedingssupplementen, nog beter is voor de gezondheid. Van sommige stoffen krijgen we namelijk al meer binnen dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Daarom geldt hier, eigenlijk net als bij alle andere voedingsstoffen, de beste middenweg is het volgen van een gezond en vooral gevarieerd eetpatroon!