koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Onderzoek

Regelmatig wordt er onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen en thema’s binnen het domein gezondheid en afvallen. De voedingsspecialisten van vandaagafvallen.nl houden deze onderzoeken in de gaten en publiceren ook regelmatig zelf kleine onderzoeken en analyses van bestaande researchprojecten en ontwikkeling binnen de gezondheidsbranche. Op deze pagina kun je meer informatie over over recente onderzoeken over afvallen en gewichtsverlies.

Gezondheid per gemeente 2024

In het volgende overzicht is per gemeente het overgewicht-percentage en obesitas-percentage te vinden. Landelijk gezien kunnen we concluderen dat +/- 50% van de mensen overgewicht heeft, en 14% van de Nederlanders te maken heeft met een vorm van obesitas.


Toelichting op onderstaande tabel:
Per gemeente hebben we 7 verschillende statistieken onderzocht en samengevoegd tot 1 totaaloverzicht. Hieronder kun je een toelichting vinden op deze categorieën. Bron: data is afkomstig van onderzoek uitgevoerd door ministerie van volksgezondheid & CBS (volksgezondheidenzorg.info). Een product van het RIVM.

 • A – Intensief bewegen (matig)
 • B – Sport wekelijks
 • C – Rokers
 • D – Drinkers
 • E – Overmatige drinkers
 • F – Zware drinkers
 • G – Fiets maandelijks

Onderzoek overgewicht bij kinderen

In de afgelopen 20 jaar heeft meer dan de helft van alle Nederlandse kinderen last van overgewicht gekregen. En als we kijken hoe het met het overgewicht bij kinderen zou gaan over 20 jaar vanaf nu, dan zouden meer dan de helft tot bijna alle kinderen last hebben van ernstig overgewicht. Overgewicht wordt niet alleen veroorzaakt doordat kinderen teveel eten, maar vooral door te weinig beweging. Op deze site staan tips en speciale diëten die het overgewicht bij kinderen kunnen verminderen. En met overgewicht bedoelen we dat u kind veel te zwaar is en veel te veel lichaamsvet heeft. U kind kan dit als zeer storend ervaren want vaak worden dikke kinderen veel gepest. Dus als u wilt dat u kind goed met de rest van de kinderen mee kan kunt u een populair dieet proberen. Met goede begeleiding is overgewicht bij kinderen zo verholpen.

Overgewicht en afvallen voor kinderen
Dankzij een dieet kan uw kind snel en gezond afvallen !!! Want afvallen is een ding maar gezond afvallen is iets anders. En natuurlijk moet het ook makkelijk vol te houden zijn want kinderen zijn snel afgeleid en hebben helemaal geen zin in een dieet waarbij ze niks lekkers meer mogen eten. Ontdek hoe gezonde en verantwoorde diëten uw kind kunnen helpen snel en gezond overgewicht kan overwinnen.

Risico’s van overgewicht bij kinderen
Het eerste risico van overgewicht bij kinderen is overgewicht als volwassenen. 80 % van de kinderen met overgewicht heeft ook als volwassene gewichtsproblemen. Overgewicht brengt een aantal risico’s met zich mee. Overgewicht bij kinderen vergroot het risico op artrose, diabetes, hart- en vaatziekte en gewrichtsproblemen door overbelasting van de gewrichten. Maar ook psychische problemen kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Kinderen kunnen erg gepest worden met hun over gewicht. Ze kunnen hierdoor erg onzeker worden, weinig zelfvertrouwen krijgen en zelfs depressief worden.


Onderzoek overgewicht bij Ouderen

Het aantal ouderen met zwaar overgewicht oftewel obesitas neemt toe en zal in de toekomst een steeds groter en groter probleem vormen. Ouderen van nu zullen dus aan de lijn moeten om op gewicht te blijven. Maar ook moeten ze er aan denken dat dit allemaal niet ten koste gaat van hun spiermassa en botten in het lichaam. Als uw opa en oma echt op een gezonde manier oud willen worden, zullen ze echt wel meer moeten gaan bewegen. Elke dag moeten ze meer en meer bewegen om het op lichaam op gang te houden. Het aantal Nederlanders dat op dit moment te dik is stijgt de laatste jaren al op een rap tempo. Steeds zijn er meer mensen die kampen met overgewicht. Het grote percentage van de mensen met zwaar overgewicht (obesitas) neemt nog sneller toe door alle “snelle” hapjes van tegenwoordig. U kunt het vast wel, even snel de MC Donalds induiken om het buikje te vullen. En over het algemeen is het zo dat hoe ouder men word, hoe dikker men wordt. Het percentage aantal mensen met overgewicht is het hoogst rond het 65e jaartal. Hoewel overgewicht bij ouderen het meeste voorkomt, is er pas de laatste paar jaren meer aandacht voor dit probleem omdat het meer opvalt. Onderzoek naar het meten en oplossen van overgewicht bij ouderen is nog alsnog volop in de ontwikkeling en men hoopt er in de toekomst wat op gevonden te hebben dan het huidige aanbod.

Obesitas onder senioren neemt toe
Sinds een heel wat jaar worden steeds meer mensen obees. In de meeste leeftijdscategorieën is het percentage mensen met overgewicht in acht jaar tijd flink gestegen. Het grootste aantal te dikke mensen vinden we in de leeftijdscategorie tussen 55 en 75 jaar. Na het 75e jaartal daalt het aantal te dikke mensen. Vaak is dat ook zo omdat ze krimpen. Dit betekent natuurlijk niet dat mensen na hun 75e afvallen. Het is een samenvalling van omstandigheden, en natuurlijk gewoon het lichaam. Uit onderzoek is er namelijk gebleken dat het lichaamsgewicht tot op wel hoge leeftijd blijft stijgen. Pas vanaf de 75e is het keerpunt dat het niet meer dikker word door het lichaam. Waarschijnlijk is ook het lagere percentage van mensen met obesitas bij de oudste ouderen te verklaren doordat veel te dikke mensen een zeer groot risico hebben om voor hun 75e te sterven. Bovendien is ook de obesitas epidemie pas de afgelopen decennia ontstaan. Voornamelijk uit de vlugge hapjes en de komst van de auto. Dat mensen ook luier worden om aan te pakken en nauwelijks een fiets pakken om op te fietsen. Tegenwoordig zijn er talloze auto’s op de weg. Mensen die nu ouder dan 75 zijn, zijn minder lang aan het leven geweest. Vroeger bewogen mensen immers meer dan in deze tijd van auto’s, roltrappen en ook voordat de computers.kwamen. Bij computeren zitten de gebruikers namelijk stil op de stoel en komt er weinig tot geen beweging aan te pas. Ook pauze’s worden wel eens overgeslagen door computergebruikers. Als deze verklaring een hele grote rol speelt, zal het percentage van 75-jarige plussers met obesitas in de aankomende jaren gaan stijgen en meer gaan lijken op het percentage van de leeftijdscategorie 55 tot 75 jaar.