koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Vitamines

Planten en dieren maken organische substanties waaronder vitaminen. Mineralen zijn anorganische onderdelen die voorkomen in de grond en in het water. Ze worden door planten geabsorbeerd of ze worden gegeten door dieren. Je lichaam heeft grotere hoeveelheden van sommige mineralen nodig. Zoals calcium, om gezond te blijven en te groeien. Andere mineralen zoals chroom, koper, jodium, ijzer, selenium en zink worden spoorelementen genoemd omdat er iedere dag maar een kleine hoeveelheid nodig is.

Programma USP Prijs Beoordeling Informatie
keto dieet Beste keuze 2023.
Snel resultaat.
€39
Normaal €260
Bekijken
Afslank receptenbijbel Simpele recepten.
Eenvoudig afvallen.
€37
Normaal €67
Bekijken
Koolhydraatarm dieet 50 dagen diëten.
Gezonde leefstijl.
€37
Normaal €67
Bekijken
Training mannen Snel detoxen.
Max. ontgiften.
€37,00 Bekijken
Training vrouwen Frisse smoothies.
Gezonde hormonen.
€14,95 Bekijken

Wat doen vitamines?

In de gezondheid en levenskracht van ieder orgaan in het lichaam spelen vitaminen en mineralen een grote rol. Van huid en botten tot zenuwstelsel, immuunsysteem en het brein. Studies hebben aangetoond dat vitaminen en mineralen kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolniveau, het sneller genezen van wonden, het verhogen van de spermaproductie en het bestendiger maken tegen verkoudheid en griep, astma en zelfs tandvleesontsteking. Vitaminen en mineralen duwen het immuunsysteem omhoog, bevorderen de normale groei en ontwikkeling en helpen cellen en organen hun werk doen. Je hebt vermoedelijk gehoord dat wortels goed voor je ogen zijn. Het is waar! Wortels bevatten een stofje dat je lichaam in vitamine A omzet, het is algemeen bekend dat vitamine A goed is voor de ogen. Mensen maken tijdens hun tienerjaren veel lichamelijke veranderingen door – inclusief groei en puberteit – . Deze periode is erg belangrijk omdat je lichaam een variatie aan vitaminen en mineralen nodig heeft om te ontwikkelen, te groeien en gezond te blijven.

Hoe krijg je voldoende vitamines binnen?

Gevarieerd eten is de best manier om alle vitaminen en mineralen te krijgen die je elke dag nodig hebt, evenals het juiste evenwicht aan koolhydraten, eiwitten, vet en calorieën. Geheel of niet verwerkt voedsel – vers fruit en groenten, graan, zuivelproducten, vlees, vis en pluimvee – zijn de beste keuze voor het verzorgen van het lichaam. Het is prima om af en toe is een koekje of iets dergelijks te nemen, maar men moet hoog-calorie voedsel zoals dit niet overdrijven. Om gezond voedsel te kiezen moet je de voedseletiketten controleren. Geef de voorkeur aan producten die een hoog gehalte vitaminen en mineralen hebben. Bijvoorbeeld indien je dranken kiest, zal je zien dat een glas melk een goede bron van vitamine A en calciummineralen is. Een glas soda biedt aan de andere kant heel weinig vitaminen of mineralen. Groente pizza’s, een sandwich met magere lapjes vlees, verse salades en gebakken aardappelen zijn slechts enkele heerlijke, voedzame keuzes.

Vitaminegebruik tijdens een dieet

Indien je een vegetariër bent, zal je een dieet moeten kiezen dat de vitaminen en mineralen aanbiedt die normaal hoofdzakelijk in vlees voorkomen. De beste bronnen voor de mineralen zink en ijzer zijn vlees, vis en pluimvee. Maar je kan ook zink en ijzer in gedroogde bonen, zaden, noten en gebladerde groene groenten zoals kool vinden. Er zijn twee categorieën vitaminen: vet oplosbaar en water oplosbaar. De vitaminen A, D, E en K – lossen in vet op en kunnen in je lichaam opgeslagen worden. De vitaminen C en de B-COMPLEX (zoals vitaminen B6, B12) – moeten in water opgelost worden voordat je lichaam ze kan absorberen. De overtollige vitaminen C of B die niet worden gebruikt verlaten je systeem voornamelijk door urineren. Dus er is iedere dag een nieuwe dosis van deze vitaminen nodig.

Welke soorten vitamines zijn er?

Vitamines zijn onmisbaar tijdens ons dagelijks leven. Een onderwerp waar steeds vaker over gesproken wordt is gezond afvallen. Iedereen begint zich langzaam bewust te worden van het welzijn van lichaam en geest en het belang van goede vitamines. In plaats van snel afvallen met pillen denken we nu aan onze gezondheid en gaan we op een zo natuurlijk mogelijke manier afvallen. Verantwoord afvallen is belangrijk als je een goed en blijvend resultaat wil bereiken. Er zijn al een heleboel dingen die je kunt aanpassen in je dagelijks eetpatroon zodat je niet aan een speciaal ontworpen dieet hoeft te beginnen. Je kunt beginnen met de vraag: hoe gezond leef ik nu eigenlijk? Krijg ik wel de goede vitamines binnen? Hieronder vind je de belangrijkste soorten vitamine op een rijtje:

Vitamine A

Vitamine A is vet oplosbaar. Het zorgt voor de voedsel voorziening van alle organen en is voornamelijk verantwoordelijk voor goed afbraak en afvoering van oude cellen. Verder is vitamine A kankerbestrijdend.(dit geld niet voor rokers) Helpt tegen huidproblemen en huidveroudering. Het verbeterd het zicht, *vitamine A zit ook in wortels. Botten, haar tanden, huid groeien ervan. Als u een snel werkende schildklier heeft kan *vitamine A daar ook bij helpen. *vitamine A is te vinden in wortelen, groeneblad groenten en diverse dierlijke producten zoals visolie, boter en eidooier.

Vitamine B1

Vitamine B1 is water oplosbaar. Het zorg voor een deel van de stofwisseling en helpt suiker omzetten in energie voor de spieren. Vitamine B1 bevorderd ondermeer de geest en kan helpen bij bloedarmoede. Ook kan het zeer effectief zijn bij een herpes behandeling. Diabetes patiënten kunnen ook voordeel treffen van vitamine B1 door de regulerende werking. Vitamine B1 kun je vooral vinden in erwten, graan, bonen en vlees.

Vitamine B2

Vitamine B2 is water oplosbaar. Even als vitamine B1 is B2 ook een regelaar van de stofwisseling en dan met name vetten, eiwitten en koolhydraten. vitamine B2 stimuleert de lichamelijke prestaties en helpt bij het goed functioneren van de voortplantingsorganen. Evenals vitamine A is B2 goed voor het gezichtsvermogen. Je kunt *vitamine B2 vinden in lever, eigeel, melk, kiemen, vlees en kaas.

Vitamine B3

vitamine B3 is water oplosbaar. Het is in het algemeen cholesterol en bloeddruk verlagend en voorkomt daarom ook hartproblemen. Het heeft ook een belangrijke rol bij zuurstof voorziening van cellen. vitamine B3 kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van schizofrenie. Energieproductie en zenuwstelsel worden ook bevorderd. Deze vitamine is te vinden in vlees, vis, cashewnoten, melk en kaas. Overigens is vitamine B3 een goed antioxidant.

Vitamine B5

Vitamine B5 is wateroplosbaar. Voor velen zal deze vitamine een hoge prioriteit hebben omdat vitamine B5 kaalheid een grijs worden voorkomt. Dat betekent niet dat men ineens grote hoeveelheden van deze vitaminen in moet gaan nemen, want vitamine B5 kan maagklachten veroorzaken bij een hogere dosis. Verder zorgt deze vitamine voor de genezing van wonden, opbouw van de weerstand en vorming van hormonen. vitamine B5 is te vinden in producten als: paddestoelen, vlees, groene groenten, zilvervlies rijst, eieren en noten.

Vitamine B6

Vitamine B6 is water oplosbaar. Het heeft de bijzondere taak om als urine stimulerend middel te werken, het wekt dus het plas-gevoel op. Verder is geeft deze vitamine bescherming tegen kanker, zenuwstoornissen en symptomen van de menopauze. Het verhoogt tevens de weerstand en helpt tegen spierspanningen. vitamine B6 is gelukkig in veel verschillend voedsel te vinden. Je kunt het vinden in volkoren, groenten, aardappelen, vlees, vis, melk, eieren en noten. Men hoeft zich dus geen zorgen te maken over een tekort aan deze vitamine.

Vitamine B11

Vitamine B11 is water oplosbaar. Deze vitamine is zeer belangrijk voor zwangere vrouwen. Vitamine B11 zorgt voor een betere melkproductie, voorkomt een open ruggetje en verbetert de weerstand van het pasgeboren kind. Ook is het zeer belangrijk bij de groei, omdat het nodig is bij de productie van DNA en RNA. Verder heeft deze vitamine de fijne werking van een natuurlijke pijnstiller. Ook kan het de conditie van de huid en de eetlust verbeteren. Maar pas op dat je niet te veel binnen krijgen, want het kan in hogere dosis giftig zijn. Vitamine B11 is te vinden in perziken, sinaasappels, brood, rijst, bananen, lever en bladgroenten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is wateroplosbaar. Het is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, maar komt niet voor in plantaardig voedsel. Indien je geen vlees eet, kan je vitamine B12 in eieren, melk en ander zuivelvoedsel vinden. Veganisten (vegetariërs die geen enkele dierlijke producten willen eten) kunnen vitamine B12 in tabletvorm slikken. Indien je vegetarisch wilt worden dan kan je het beste met je dokter of diëtist overleggen welk dieet het beste bij je past, zodat je als vegetariër ook een evenwichtige voeding krijgt.

Vitamine C

Vitamine C is water oplosbaar. Het helpt bij de genezing van wonden en houdt tanden, botten en geslachtsorganen in conditie. Doordat het de geslachtsorganen in conditie houdt helpt het ook de vruchtbaarheid van de man te verbeteren. Als je verkouden bent is het ook een goed idee om vitamine C binnen te krijgen, omdat het de duur van de ziekte verminderd. Men zegt altijd dat men vitamine C onbeperkt kan slikken, omdat het toch uitgeplast wordt. Dit is niet waar, vitamine C kan in hoge dosis jicht en nierstenen veroorzaken. Je kunt vitamine C terug vinden in allerlei soorten fruit, bladgroenten en melk.

Vitamine D

Vitamine D is in vet oplosbaar. Vitamine D wordt op een bijzondere manier gemaakt in het lichaam. Het wordt uit cholesterol gevormd dat onder invloed staat van ultra violet licht. Je maakt vitamine D dus ook vanzelf aan. Deze vitamine heeft de eigenschappen het voorkomen van kanker, versterken van je immuunsysteem, behandeling van psoriasis en osteoporose. Deze vitamine kan veel goeds doen, maar in hogere dosis is de meest giftige vitamine van allemaal. Ondanks dat je lichaam vitamine D zelf aan maakt kun je hem ook vinden in visolie, levertraan, zuivel en vlees.

Vitamine E

Vitamine E is in vet oplosbaar. Vitamine E heeft een goede werking tegen veroudering en geeft een goede bescherming tegen vrije radicalen. In je jonge levens jaren ben je nog goed bestand tegen vrije radicalen, maar na je 40e levensjaar neemt dit steeds verder af. Veel ouderen nemen daarom ook extra vitamine E om hun lichaam een handje te helpen. Andere goede eigenschappen zijn dat vitamine E miskramen helpt te voorkomen, littekenweefsel hersteld en vocht afvoer reguleert. Vitamine E is te vinden in spinazie, broccoli, margarine, sojabonen en plantaardige oliën. Kijk op onze pagina plantaardige oliën voor een overzicht.

Vitamine H

Vitamine H is water oplosbaar. Deze vitamine speelt een hele grote rol bij het immuunsysteem. Vitamine H maakt namelijk antilichamen. Deze zorgen voor de vernietiging van het virus of de bacterie, omdat ze zich aan de lichaamsvreemde antigenen binden. Andere eigenschappen zijn het voorkomen van grijs worden en kaalheid, help tegen allerlei soorten huidproblemen en na een dag hard sporten vermindert het spierpijn. vitamine H is te vinden in vlees, vis, noten, vruchten, melk en eieren.