koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Eiwitten

In het lichaam is er weefsel dat opgebouwd is uit cellen. Deze cellen bevatten eiwit dat kunnen bijvoorbeeld spieren en organen zijn. Een volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit. Het lichaam bouwt dit eiwit op uit aminozuren. Het eiwit is ook nodig voor bestaande cellen in het lichaam omdat deze zich vaak vernieuwen. Het lichaam breek oud eiwit af om deze te vervangen door nieuwe eiwit. Bij een volwassene is het 200 tot 300 gram per dag. Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit om nieuw eiwit op te bouwen. Daarbij gaan wel aminozuren verloren. Ook verliest het lichaam kleine hoeveelheden eiwit met haren, nagels, huidschilfers, zweet en urine die u dagelijks verliest. Dit moet voortdurend hersteld worden.

Programma USP Prijs Beoordeling Informatie
keto dieet Beste keuze 2023.
Snel resultaat.
€39
Normaal €260
Bekijken
Afslank receptenbijbel Simpele recepten.
Eenvoudig afvallen.
€37
Normaal €67
Bekijken
Koolhydraatarm dieet 50 dagen diëten.
Gezonde leefstijl.
€37
Normaal €67
Bekijken
Training mannen Snel detoxen.
Max. ontgiften.
€37,00 Bekijken
Training vrouwen Frisse smoothies.
Gezonde hormonen.
€14,95 Bekijken

Wat zijn eiwitten?

Bij de meeste regelprocessen in het lichaam zijn eiwitten betrokken, zo zijn bijvoorbeeld alle enzymen in het lichaam eiwitten. Enzymen zetten stoffen in het lichaam om in andere. Een voorbeeld is het spijsverteringsproces. Ook afweerstoffen en veel hormonen bestaan uit eiwitten. Eiwitten spelen ook een rol bij transport van stoffen in het bloed en in de cel. Voorbeeld hiervan is de hemoglobine dat zuurstof vanuit de longen naar de weefsel vervoert. Eiwit levert energie, per gram 4 kilocalorieën. Het lichaam kan aminozuren uit eiwit in eten of uit spieren omzetten in glucose. Dit gebeurt meestal als er bijna te weinig glucose is. Een voorbeeld hiervan is wanneer je lang niet hebt gegeten of als je te weinig koolhydraten eet, maar het gebeurt ook als je meer eiwit eet dan dat het lichaam nodig heeft. De aminozuren die het lichaam niet nodig heeft wordt uitgeplast.

Waar zit eiwit in?

Eiwit in eten kan helpen om niet te zwaar te worden, uit onderzoekt blijkt dat mensen die veel eiwit in nemen veel minder koolhydraten eten. Een van de redenen is dat eiwit goed verzadigd, je lichaam krijg dan niet snel meer honger. Er zijn twee soorten bronnen: plantaardige bronnen en dierlijke bronnen.

Plantaardige bronnen

 • Paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt
 • Granen, zoals rijst en pasta
 • Peulvruchten
 • Noten
 • Eiwitrijke voeding

Dierlijke bronnen

 • Vis
 • Gevogelte zoals kip
 • Vlees
 • Melk producten
 • Kaas
 • Eieren

Vlees is een van de rijkste bronnen aan eiwit ( 20 tot 30%). Vis is ook een goede bron. Aardappels en rijst bevatten weer lage hoeveelheden. Wanneer u een product koopt staat er meestal een etiket met de inhoud hoeveel eiwit het product bevat. Deze informatie is erg belangrijk hierdoor weet je de hoeveelheden eiwitten in het product zitten.

Bij dierlijke eiwitten hebben eieren en koemelk de hoogste eiwit kwaliteit. Bij de plantaardige eiwitten scoort soja relatief het hoogst en tarwe het laagst. Dierlijk eiwit bevat alle essentiële aminozuren dat is een groot verschil met plantaardige eiwit, want bij plantaardige eiwit verschilt het per product. Het enigste product bij plantaardige eiwit is soja dat voldoende essentiële aminozuren bevat. Het is daarom belangrijk dat een vegetariër of veganist goed op let welke producten eiwit bevat zodat zo’n persoon deze producten goed combineert om alles binnen te krijgen.

Aminozuren

Lichaam eiwitten worden voortdurend afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dit proces gebeurt vooral in de lever, darmen en in het spierweefsel. Dagelijks wordt tot wel 200 tot 300 gram eiwit vervangen. In eiwit zit aminozuren die het lichaam nodig heeft. Voor een goede gezondheid heb je voldoende eiwitten nodig. Een eetpatroon helpt met relatief veel eiwit om op een goed gewicht te blijven. De reden dat je op een goed gewicht blijft is omdat eiwit goed verzadigd en het houd het spierweefsel tot stand

Overgewicht

Bij overgewicht gebruikt men een eetpatroon met veel eiwit om niet teveel calorieën te krijgen. Mensen eten juist minder, als ze juist veel eiwit binnen krijgen. Daarom zie je ook bij de meeste diëten die meer dan een kwart uit eiwit bestaan. Bij afvallen beperkt voldoende eiwit eten het verlies van spierweefsel. Dit is positief omdat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel, hierdoor kan eiwit helpen bij het afvallen en om op gewicht te blijven. Heb je ook interesse om af te vallen, dan is het zeker belangrijk om jezelf af te vragen waar zitten eiwitten in?

Wie heeft meer of minder eiwit nodig?
Dit ligt aan de behoefte van een persoon, het kan aan verschillende dingen liggen zoals, lichaamsgewicht of leeftijd. Er zijn ook mensen die een aandoening of een wond hebben. Deze mensen hebben extra eiwit nodig. Voorbeeld is verwonding of verbranding. Hiervoor is extra eiwit nodig om de beschadigde weefsel weer op te bouwen.

Belangrijk voor sporters?
Duursporters en krachtsporters hebben meer eiwit nodig. Het gaat om sporten waarbij spierkracht het belangrijkst is, dit kan bijvoorbeeld bodybuilding, gewichtheffen of duursporten zijn. Een voorbeeld van duursporten is schaatsen of zwemmen, etc.

Te weinig eiwit
Op een korte termijn kan bij een tekort aan eiwit leiden tot vermindering van spierweefsel. Dit gebeurt vooral wanneer het lichaam te weinig energie binnen krijgt dan het eigenlijk nodig heeft en uit eindelijk kan op langere termijn leiden tot een gebrek aan spierkracht en/of een verminderde weerstand.