koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Top 8 gezonde noten

Dat noten gezond zijn is inmiddels wel bewezen. Wie op internet de verschillende gezondheidseffecten van een handjevol noten opzoekt raakt haast niet uitlezen. Allerlei informatiebronnen leggen ieder op eigen wijze uit hoe gezond alle soorten noten zijn. Om je de moeite van het zoeken te besparen, over welke noten je nu het beste kunt eten, zijn hieronder de acht bekendste noten op een rijtje gezet.

1. Amandelen

Amandel noten zijn waarschijnlijk de meest gezonde noten van allemaal. Officieel is de amandel een fruitsoort, maar wordt tot noot gerekend. Deze toppers bevatten de meeste voedingsstoffen. Ze zijn een enorme bron van vitamines en mineralen, maar leveren ook grote hoeveelheden eiwitten (bijna 20 gram eiwitten per 100 gram amandelen) Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsvezels, die je darmstelsel gezond houden en helpen amandelen bij het verlagen van je cholesterol. Ten slotte is er wetenschappelijk bewezen dat amandelen (bijvoorbeeld twee keer per week een handjevol) helpen bij gewichtsverlies.

2. Walnoten

Walnoot (officieel een steenvrucht) staat ook bekend als één van de gezondere noten, door zijn rijke hoeveelheid omega-3 vetzuren. Ook helpt deze noot bij het tegengaan van dementie, omdat deze een stimulerende werking op onze hersenen heeft. Walnoten houden onze bloedvaten flexibel, door de grote hoeveelheid antioxidanten. Ze zijn een goed hulpmiddel bij het verlagen van het cholesterol.

3. Hazelnoten

Hazelnoot is vooral een goede bron van vitamines en mineralen. Ze staan vooral bekend als bron van vitamine E, die bijdraagt aan een goede weerstand, betrokken is bij de spierfunctie zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een handjevol hazelnoten bevat al de helft van de ADH aan vitamine E. Daarnaast is dit nootje ook rijk aan eiwitten, verschillende mineralen en vitamine B1.

4. Macadamianoten

Macadamianoot wordt vaak gezien als de wat ‘luxere’ noten, omdat ze duurder zijn dan andere noten. Deze noot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren, wat net als voedingsvezels bijdraagt aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Ook helpen deze vetten bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Ook de macadamianoot bevat een ruime hoeveelheid vitamines en mineralen, en wordt aangeraden om zo vers mogelijk te eten.

5. Paranoot

Paranoot is relatief groot en zijn kegelvormig. Doordat deze noot oorspronkelijk uit het amazone-gebied komt en vele uren zon heeft gehad, is deze rijk aan het antioxidant selenium. Het beschermd cellen tegen beschadiging. Paranoten hebben een positief effect op het immuunsysteem en kan bijvoorbeeld verschillende infecties voorkomen.

6. Pistachenootjes

Pistachenootjes zijn eigenlijk zaadjes, maar worden net als de andere noten tot dezelfde categorie gerekend. Ze zijn relatief laag in calorieën, waardoor ze beter in sommige diëten passen dan bijvoorbeeld walnoten. Dit nootje bevat vooral veel fosfor en vitamine B1.

7. Pecannoot

Pecannoot lijkt qua uiterlijk een beetje op walnoten. Ze bevatten maar liefst 19 verschillende soorten vitamines en mineralen. De pecannoot is één van de meest vette noten die er bestaan, maar 75% is gezond onverzadigd vet. Ook zitten er redelijk wat eiwitten in, ongeveer 10%.

8. Pinda

Pinda’s worden vaak samen met noten in één adem genoemd, maar officieel is dit een peulvrucht. Doordat deze vaak in combinatie met noten worden gegeten, worden ze vaak tot dezelfde groep gerekend. Pinda’s zijn relatief gezien minder gezond zijn dan andere noten, door de kleinere hoeveelheid voedingsstoffen en een hoger gehalte aan verzadigde vetten. Desondanks zijn ook deze kleine nootjes rijk aan vitamines en mineralen. Kies hierbij wel altijd voor de ongezouten variant.

Dit waren dan de 8 bekendste soorten noten. Per noot heb je nu zijn specifieke gezondheidseffecten kunnen lezen. Zo weet jij de volgende keer in de supermarkt precies hoe gezond zo’n bakje “notenmelange naturel” nou eigenlijk is. Let er hierbij altijd op dat je ongebrande en ongezouten noten kiest, omdat onbewerkte noten vele malen gezonder zijn.