Keto revolutie
  • Keto revolutie
  • Tijdelijk van €97 voor slechts €37. Beste dieet van 2020 volgens onze deskundigen.
Afslank receptenbijbel
  • Afslank receptenbijbel
  • Direct starten met verantwoord koken en een gezonde leefstijl. Simpel en goedkoop afslanken.
50 dagen koolhydraatarm dieet
  • Koolhydraatarm dieet
  • Een voordelig 50-dagen dieet. Ontvang alles wat je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam!
trainingsprogramma voor mannen
  • Training mannen
  • Trainingsprogramma gericht op mannen. Werk aan spieren, mindset en je gezondheid!
trainingsprogramma voor vrouwen
  • Training vrouwen
  • Succesvol product voor vrouwen. Strakke buik, meer spieren en een gezond lichaam.

Mesomorf, Ectomorf en Endormof

Mesomorf, Ectomorf en Endormof, welk lichaamstype heb jij? Vaak wordt er nog onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende lichaamstypes: Mesomorf, Ectomorf of Endormof. Elk lichaamstype vraagt een andere aanpak op het vlak van diëten en/of sporten. In deze blog vind je meer informatie over de 3 types. Aan het einde vind je ook nog een kritische kanttekening. In hoeverre gaat deze theorie nog op?

De Mesomorf

Iemand met een mesomorfe lichaamsbouw is van nature uit al breed en gespierd en heeft een laag vetpercentage. Bovendien kweekt hij relatief gemakkelijk spiermassa aan. Dit wil geenszins zeggen dat deze personen niets moeten doen om resultaten te bereiken in de fitness bijvoorbeeld. Integendeel, deze mensen leggen zichzelf meestal hoge eisen op om hun genetisch voordeel maximaal te benutten. Het is ook heel belangrijk te beseffen dat de wil een niet te onderschatten instrument is. Er zijn genoeg mensen die niet genetisch bevoordeeld zijn en die het in de sportwereld alsnog verder schoppen dan diegenen die alles van moeder natuur meegekregen hebben.

De Ectomorf

De ectomorf is het lichaamstype dat alles kan eten zonder ook maar één gram aan vetmassa aan te komen. Dat komt omdat hij of zij een heel snelle verbranding heeft. Iemand met een ectomorfe lichaamsbouw, heeft lange, dunne spieren die heel moeilijk in kracht en volume toenemen. Zo iemand wil meestal verzwaren onder de vorm van spiermassa. Een ectomorf die zijn lichaam wil veranderen moet er echt wel voor gaan en dus veel karakter tonen wil hij er echt in slagen zijn lichaam sportiever te maken.

De Endomorf

Het endomorfe lichaamstype heeft een trage stofwisseling en benijdt de ectomorf meestal omdat deze juist wel heel veel mag eten zonder dat hij aankomt. Door zijn trage stofwisseling is het voor de endomorf moeilijk om vetmassa te verliezen. Het is een magere troost, maar de endomorf heeft het verbruik van een zuinige Japanse wagen en zal in nood dan ook het langste zonder eten kunnen. De ectomorf daarentegen heeft het verbuik van een ferrari en heeft dus op regelmatige basis nood aan energie onder de vorm van voedsel. De kunst is om het endomorfe lichaam het gewoon te maken dat er op regelmatige tijdstippen energie wordt opgenomen, zodat de verbranding zal versnellen.

Welke verschillende lichaamstypes zijn er?

De meeste mensen hebben van elk van bovenstaande lichaamstypes wel een paar kenmerken. Zo zijn er bijvoorbeeld veel symmetrisch gespierde atleten waarbij de kuiten niet in verhouding staan met de rest van hun lichaam, hoe hard ze ook trainen. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een relatief laag vetpercentage, maar toch geen ‘perfect figuur’ omdat het vet slecht verdeeld is, terwijl andere vrouwen met een hoger vetpercentage een mooi figuur hebben omdat de vetophoping beter is verdeeld over het volledige lichaam. Alle lichaamstypes hebben een andere benadering nodig om de voeding, training en rust te optimaliseren naar betere verbranding, beter gewicht en beter fysiek.

In hoeverre gaat deze theorie nog op?

De laatste jaren is er steeds meer kritiek op de theorie dat je iedereen kunt indelen naar een van de 3 lichaamstypes. De belangrijkste kritiek is dat het te simpel wordt gemaakt. Ieder lichaam is zo uniek: een unieke bouw, fysiologie en brein. Dit is niet te reduceren tot 1 lichaamstype. Een ander nadeel is dat mensen zich ook naar het lichaamstype gaan gedragen. En daardoor niet geloven dat bepaalde doelen wel mogelijk zijn.