koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Wat is een emotionele eter?

Emotioneel eten is normaler dan je denkt, en eigenlijk is dat makkelijk te verklaren. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan je kinderjaren, dat was een tijd waarin je gelukkig was, je veilig voelde want er werd thuis voor je gezorgd door je ouders. De kans is groot dat deze herinneringen met eten te maken hebben. Als kind gebruikten we onze maaltijden namelijk met de hele familie. Deze herinneringen blijven ons altijd bij. Wanneer we ons alleen voelen, verveeld of verdrietig, zullen we in plaats van contact op te nemen met anderen, vaak iets te eten pakken.

Waarom eten uit emotie?

Wetenschappelijk valt ook te verklaren waarom wij emotionele eters zijn. Het voedsel waar je meestal aan denkt als “troost voedsel” zijn hoog aan koolhydraten en vet. Vet stilt onze honger, en koolhydraten zorgen er voor dat ons lichaam chemicaliën (endorfines) produceert die ons een gevoel van geluk geven. Het resultaat is een gevoel van ontspanning en welzijn. Terwijl er gevaarlijkere middelen zijn om je bestaan te veraangenamen, heeft voedsel om je emotioneel te verzachten vele negatieve consequenties, schuldgevoel, gevoel van schaamte, laag gevoel van eigenwaarde, overgewicht en alles is gerelateerd aan gezondheidsproblemen.

Oorzaken

Emotioneel eten voorkomt ook dat je het probleem bij de wortels aanpakt. Terwijl het voedsel je tijdelijk een goed gevoel geeft, blijft het onderliggende probleem bestaan, waardoor je terug valt op het voedsel als je emoties weer door je lichaam gieren. Als je een emotionele eter bent, dan is er goed nieuws. Je kunt het stoppen, door te herkennen wat je echt nodig hebt. Het enige dat nodig is een rotsvast vertrouwen om te veranderen en een beetje doorzettingsvermogen.

Oplossing

De sleutel tot het verslaan van eetbuien is het aanpakken van de oorzaken die jou in eten deed vluchten. Denk terug aan de laatste keer dat je een eetbui had. Wat was toen je emotionele staat? Was je alleen of verveelt? Misschien was je wel boos en had je geen andere manier om je boosheid te uiten en voelde je slechts verdriet en wanhoop. Emoties kunnen verwarrend zijn, maar ze komen altijd ergens vandaan. Denk nu aan de volgende keer dat je de drang voelt om veel te schransen. Wat zal je anders doen? In plaats van eten om jezelf op te vrolijken, kun je misschien met een vriend praten die je vertrouwd, je kunt schrijven over je gevoelens in een persoonlijk dagboek, of simpelweg een wandelingetje bij jou in de buurt of in het park.

Eten door verveling?
Als je eet uit verveling, zoek dan iets om je bezig te houden. Dit kan betekenen dat je nieuwe bezigheden of hobby’s moet zoeken, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, help mensen of dieren in je omgeving of ga lekker sporten. Probeer echter activiteiten te vermijden die je associeert met gedachteloos eten, zoals tv kijken, maar probeer iets te vinden waarbij je je hersenen moet gebruiken.

Eten door depressiviteit?
Als je je depressief voelt praat dan met een dokter over een behandelingsmethode. Een depressief gevoel kan seizoensgebonden, plaatsgebonden of tijdsgebonden zijn. Een dokter of therapeut kan je helpen om het depressieve gevoel grondig aan te pakken. Als een lichamelijke onevenwichtigheid de oorzaak van je slechte gevoel is dan kan een therapie met de juiste medicijnen wonderen verrichten. Zodra je weet waar de drang om veel te eten vandaan komt, kun je stappen ondernemen om je gedrag te veranderen. Daarna kun je onnodige calorieën elimineren en starten met blijvend afslanken.