koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Afvallen terwijl je slaapt

Meestal denk je bij afvallen niet aan slaap als afslankmiddel. Maar voldoende slaap is erg belangrijk als je extra gewicht wilt kwijtraken. Net als hydratatie, bied een goede nachtrust veel voordelen. In de eerste plaats zorgt slaap er voor dat stress wordt geneutraliseerd. Stress werkt namelijk averechts bij gewichtsverlies. Dat komt omdat stress een chemische reactie in ons lichaam teweeg brengt waardoor we kilo’s aankomen in plaats van kwijtraken.

Gewicht verliezen tijdens de slaap

Denk aan onze voorouders: zij moesten vet op slaan in hun lichaam om in tijden van voedselschaarste te kunnen overleven. Daarom werd bij stress, zoals in tijden van honger gebeurd, een hormoon met de naam cortisol vrijgegeven door het lichaam. Cortisol vertelt ons lichaam om vet op te slaan ter voorbereiding op de moeilijke tijden die ons te wachten staan. Nu hebben we meer stress dan ooit tevoren door werkdruk, familieverplichtingen, overbevolking en financiële zorgen. We worden gebombardeerd met informatie en advertenties en veel mensen werken de hele dag om de eindjes bij elkaar te knopen. Voeg daaraan toe een cyclus van zelfopgelegde hongersnood in de vorm van diëten en het is geen wonder dat niet mensen meer gestresst zijn, en dikker worden dan ooit te voren.

Wat gebeurd er in de slaap?

Slaap brengt het lichaam en geest tot rust, en helpt ons alle ervaringen en emoties van die de dag te verwerken. Slaap vertelt het lichaam ook om de cortisol-productie om te zetten naar endorfine. Endorfines zijn kleine, eiwit-achtige stoffen in de hersenen die stress verminderen en ons een algemeen gevoel van welbehagen geven. Tenslotte geeft slaap ons lichaam de kans zichzelf te genezen. Als je veel traint, in het bijzonder krachttraining, dan kun je pijnlijke spieren krijgen. Dit komt omdat het trainen en het stoeien met gewichten zorgen voor hele kleine scheurtjes in je spierweefsel. Terwijl je slaapt, zullen je spieren deze scheurtjes repareren, om je spierweefsel weer op te bouwen, sterker dan ooit daarvoor is geweest. Na dit proces heb je een robuustere spiermassa, en dat betekent dat je dag en nacht meer calorieën verbrand, zelfs als je slaapt.

Waarom is voldoende nachtrust belangrijk bij afvallen?

Ondanks de vele voordelen is voldoende slaap iets waar maar weinig mensen van kunnen genieten. Studies hebben aangetoond dat de meeste mensen niet benodigde 7 to 10 uur slaap krijgen die hun lichaam wel nodig heeft. Onvoldoende slaap kan een directe impact hebben op de hoeveelheid gewicht die je verliest of aankomt.  Kijk naar de hoeveelheid slaap die je iedere nacht krijgt. Is het genoeg? En zo niet, wat weerhoud je ervan om meer te slapen? Soms is het antwoord duidelijk te geven zoals een huilende baby of een veeleisende baan.

Slaapgebrek en slaapproblemen tijdens het diëten

Andere oorzaken van slaapgebrek zijn: te veel tijd achter je computer zitten voor je naar bed gaat (computer en video games stimuleren de hersenen, wat voorkomt dat de hersenen zich ontspannen ter voorbereiding op het slapen); alcohol consumptie; en slapeloosheid door stress of opgewondenheid. Doe wat je kunt om je stressniveau te bewaken als je wakker bent. Probeer iedere dag meer te trainen, het liefst in zonlicht. Probeer koffie en cola in de avond te vermijden. Houdt een dagboek bij van problemen die je bezig houden, of praat met een vriend of een adviseur. Yoga en meditatie kunnen ook helpen.

Gebruik geen slaapmiddelen zonder eerst een dokter te raadplegen, omdat je van deze middelen afhankelijk kan worden. Tenslotte, wees er zeker van dat je slaapkamer bijdraagt aan een goede nachtrust. Als herrie je gedurende de nacht wakker houdt, koop dan enkele oordoppen, of probeer achtergrondherrie weg te laten waaien door een ventilator. Wees er zeker van dat de kamer donker is, en schakel apparatuur met flitslichten daarom uit. Voordat je in bed gaat liggen kan het helpen om een warm bad te nemen, een kop met kamille thee te nemen en een boek te lezen. Ook kan je melatonine supplementen nemen om een rustige slaap te krijgen gedurende de nacht.