koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Calorieën tellen voor het afvallen

Iedereen weet dat meer lichaamsbeweging en een verlaagde calorie-inname garant staat voor gewichtsverlies. Als gewichtsverlies echt zo eenvoudig zou zijn, hoe komt het dan dat zoveel mensen er niet in slagen af te vallen? Sommigen zullen de kilo’s er niet zien afvliegen omdat ze nu eenmaal te gemakzuchtig zijn, maar in de meeste gevallen is het een kwestie van verkeerde restricties en ontoepasselijke lichaamsbeweging.

Sneller afvallen als je op de calorieën let

Desondanks het feit dat heel wat mensen drastische (maar tijdelijke) veranderingen aanbrengen in hun eetgewoonten om gewicht te verliezen, heeft succes op lange termijn vooral te maken met minder drastische veranderingen, die permanent zijn. Mensen zijn overijverig als het aankomt om calorieën tellen – in het begint loont dit zeker, maar na verloop van tijd leidt het tekort aan calorieën tot vermoeidheid, vreetbuien, en tal van andere kwaaltjes. Vroeg of laat keert men dan maar terug naar de oude eetgewoonten. Dat is de reden waarom zoveel mensen die afvallen, onmiddellijk weer bijkomen. Het is een vicieuze cirkel, die meestal beëindigd wordt wanneer de persoon in kwestie opgeeft en het feit dat hij/zij overgewicht heeft, accepteert.

Het is een absurd idee te veronderstellen dat het lichaam 2000 calorieën afkomstig van koolhydraten op dezelfde manier zou verwerken als 2000 calorieën afkomstig van eiwitten. Dit is natuurlijk een extreme overdrijving, maar het is even exuberant als stellen dat een caloriedeficit u zal helpen af te vallen. Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron, maar vet is zeker even belangrijk; het wordt namelijk ingezet voor de energieproductie van het lichaam, en voor energiebewaring op lange termijn. Als uw lichaam het nodig acht, slaat het op eiwitten op als energiebron. Alle drie bouwstenen kunnen worden gebruikt voor energie, maar koolhydraten kunnen bijlange niet zoveel presteren als eiwitten of vetten inzake de herstelling en ontwikkeling van uw lichaam.

Voordelen van tellen

Een gram vet bevat tweemaal zoveel calorieën als een gram eiwitten of een gram koolhydraten. Daarom zijn de vetten één van de eerste dingen die men uit zijn/haar dieet bant. Men vergeet daarbij dat vet ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid, vanwege de talrijke voordelen van essentiële vetzuren. Zelfs verzadigde vetten zijn tot op zekere hoogte goed voor de gezondheid, desondanks de talrijke misconcepties dat zulke vetten leiden tot hartziekten. Dierlijke vetten zijn immers een belangrijke bron van vitamine A, D, E en K – en deze vitaminen zorgen voor een goede ontwikkeling. Een ander belangrijke factor is de consumptie van vet in haar rol als energieproducer. Mensen die minder koolhydraten eten, zullen sneller overschakelen op vetten om energie te verbranden, en zo de kans dat het lichaam het opslaat als lichaamsvet, verminderen. Ironisch genoeg zullen de mensen die weinig vet willen eten, vooral koolhydraten gaan eten – en bijkomen. Teveel koolhydraten leidt tot gewichtstoename, net zoals teveel vetten, maar heel wat mensen zouden beter af zijn indien ze hun consumptie van koolhydraten zouden minderen.

Nadelen van tellen

Het tellen van calorieën is zinloos in die zin dat calorieën verschillen van waarde voor uw lichaam, als men ze ziet in de verschillende categorieën. U eet beter vetten met een caloriewaarde van 200, dan koolhydraten met een caloriewaarde van 100. Het tellen van calorieën is dan ook zeer misleidend, en dient te worden vermeden bij een zinvol dieet. Waarom zou er dan nog iemand calorieën tellen? Omdat het een handige maatstaf is. Een calorie is nu eenmaal een calorie, ook al heeft ze verschillende waarden naargelang de voeding waarin ze zich bevindt. Als uw BMR vereist dat u 2,500 calorieën nodig heeft om uw gewicht op peil te houden, hoeft u er echt geen 4000 te gaan eten. De caloriewaarde geldt wereldwijd als standaard om gewichtsverlies in kaart te brengen. Het enige addertje onder het gras is natuurlijk de verschillende manieren van absorptie door het lichaam.

Conclusie: tel gerust calorieën, maar wees er niet te maniakaal in. Ontzeg u niets omdat u ‘s ochtends roerei met hesp heeft gegeten, en ervan uitgaat dat u teveel vet heeft gegeten. Bekijk ook het caloriearme dieet.