koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Hoe werkt onze stoelgang?

“Onze stoelgang” is een eufemistische manier om te spreken over ons vermogen ons te ontlasten. De term dateert uit de tijd dat men zijn behoefte deed op een stoel met een gat erin, met onder het gat een po. Stoelgang of defecatie staat voor ontlasting en heeft zowel betrekking op de handeling zelf als op het product. Een goed stoelgang heeft vaak te maken met voeding. Kies daarom altijd voor een gezond en voedzaam dieet.

Wat is een normale stoelgang?

Veel mensen denken dat daar alleen sprake van is wanneer je dagelijks ontlasting produceert. Dit is een fabel die maar moeilijk te ontkrachten is. Er zijn legio mensen die geen problemen met de ontlasting hebben, maar desondanks niet dagelijks ontlasten. Een Het betekent voornamelijk: een probleemloze, regelmatige toiletgang.

Stoelgang en het ontlasten
Wanneer er ontlasting in de endeldarm tegen de kringspier (sluitspier) drukt, ervaar je een aandrang tot ontlasten. Doordat we zindelijk zijn hebben wij controle over de sluitspieren en kunnen wij zelf bepalen wanneer we onszelf “ontlasten”. Regelmatig te lang wachten is echter niet verstandig omdat dit obstipatie tot gevolg kan hebben. In geval van ontlasting ontspannen de sluitspieren zich, waardoor de ontlasting in het anaalkanaal terecht komt en door middel van persen via de anus naar buiten.

Hoe kan je de stoelgang bevorderen?

Veel mensen hebben geregeld problemen met de ontlasting, zoals bijvoorbeeld constipatie (verstopping) of een opgeblazen gevoel. De stoelgang verbeteren betekent dat je goed moet zorgen voor je spijsvertering. Let er daarom op dat je voldoende vezels eet, voldoende vocht tot je neemt en zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.

De stoelgang verbeteren
Om problemen met de ontlasting aan te pakken, is het onder de loep nemen van je leef- en voedingspatroon een goed begin. De inname van vezelrijk voedsel is hierbij heel belangrijk, maar let op: wanneer je hierbij niet voldoende drinkt, kan de inname van vezels juist een negatief effect hebben! Vezels hebben namelijk vocht nodig om te kunnen opzwellen en hun werk goed te doen.

Moeilijke stoelgang vanwege stress
Hoe vreemd het misschien ook mag klinken: het ondervinden van stress kan leiden tot stoelgangproblemen. Wie last heeft van psychische klachten zoals bijvoorbeeld een opgejaagd gevoel of een depressie, krijgt eerder last van obstipatie. Om dit te verhelpen, zal de oorzaak van de stress of depressie moeten worden aangepakt.

Medische problemen opsporen
Onze ontlasting kan vaak nuttige medische informatie leveren. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die een toilet met een plateau hebben (waardoor zij zicht hebben op hun ontlasting), darmkanker vaak in een vroeger stadium wordt ontdekt. De aanwezigheid van ontstekingen kan eveneens leiden tot afwijkingen: een ontsteking gaat vaak gepaard met slijm of bloed in de ontlasting. Natuurlijk geeft niet iedere afwijking acuut aanleiding tot een doktersbezoek, maar heb je altijd een goede stoelgang gehad en treden er ineens problemen op, dan is het zeker aan te raden medisch advies in te winnen.