koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Glutenvrij Dieet

Een gluten-intolerantie (officieel coeliakie) houdt in dat je allergisch bent voor een bepaalde soort eiwit genaamd Gliadine, dat aanwezig is in veelgebruikte granen zoals tarwe, haver, rogge en gerst. Het probleem met Gliadine is dat het bij sommige mensen een allergische reactie oproept, waardoor het oppervlak van de dunne darm flink beschadigd kan worden. De dunne darm heeft namelijk plooien aan de binnenkant die bedekt zijn met uitsteeksels, de zogenaamde darmvlokken. Doordat deze in grote aantallen aanwezig zijn wordt het oppervlak enorm vergroot, met als gevolg dat we makkelijker voedingsstoffen uit ons eten kunnen halen wanneer het de darmen passeert. De dunne darm is dus enorm belangrijk voor de opname van voedingsstoffen uit ons eten, en je kan je voorstellen dat het niet heel fijn is voor je lichaam wanneer dit mechanisme stopt met functioneren. Mensen die een gluten-intolerantie hebben en veelvuldig in contact komen met verkeerde eiwitten kunnen hier na verloop van tijd dus ontzettend ziek van worden en allerlei ernstige gebreken gaan vertonen.

Programma USP Prijs Beoordeling Informatie
keto dieet Beste keuze 2024.
Snel resultaat.
€39
Normaal €260
Bekijken
Afslank receptenbijbel Simpele recepten.
Eenvoudig afvallen.
€37
Normaal €67
Bekijken
Koolhydraatarm dieet 50 dagen diëten.
Gezonde leefstijl.
€37
Normaal €67
Bekijken
Training mannen Snel detoxen.
Max. ontgiften.
€37,00 Bekijken
Training vrouwen Frisse smoothies.
Gezonde hormonen.
€14,95 Bekijken

Zodra het eiwit in contact komt met het slijmvlies van de dunne darm zal die gladder worden waardoor er na verloop van tijd steeds minder darmvlokken aanwezig zijn (zie plaatje). Het gevolg is dat je niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt die zo belangrijk zijn voor allerlei andere processen die zich afspelen in je lichaam. Uiteindelijk veroorzaakt dit dan ook ernstige symptomen zoals diarree, heftige buikpijn, bloedarmoede, bontontkalking en sterk gewichtsverlies.

Waar komt Coeliakie het meeste voor?

Coeliakie is een ziekte die veel voortkomt in Europa en Amerika, de landen waar het meeste tarweproducten worden geconsumeerd. Alleen in Nederland zijn er al duizenden patiënten waarbij gluten-intolerantie is geconstateerd. Doordat de symptomen vaak vaag zijn wordt er niet altijd juist gediagnosticeerd, er zullen er dus veel meer mensen met deze ziekte rondlopen dan het daadwerkelijke aantal dat gegeven wordt. Daarnaast heeft niet iedereen met een intolerantie in dezelfde mate last van de symptomen, er zijn mensen die bij een gering contact al hevige buikpijn krijgen en misselijk worden, terwijl anderen gemakkelijk de hele dag door gluten-houdende producten kunnen eten en hoogstens last krijgen van een opgeblazen gevoel. Het is nog niet helemaal duidelijk waar dit verschil hem precies in zit. Aangenomen wordt dat zowel genetische factoren als leefomstandigheden een rol spelen.

Gezond glutenvrij eten 

Leven met coeliakie is zeker niet onmogelijk, maar er zijn wel een hoop producten die je zal moet vermijden terwijl die voor de meeste mensen dagelijks te gebruiken zijn. Een strikt dieet van producten zonder gluteneiwitten kan bij veel mensen al verlichting brengen van de symptomen, dit is echter niet zo makkelijk vol te houden doordat heel veel etenswaren in de Westerse maatschappij gemaakt worden van Tarwe. Neem bijvoorbeeld brood: een product dat de meeste mensen dagelijks consumeren. De meeste broden zitten vol met gluten en je zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuw ontbijt, of een ander soort brood dat je wél kan eten.

Om het je wat makkelijker te maken zijn er gelukkig al veel winkels gestart die zich specialiseren op glutenvrije producten, ze bieden al heel veel verschillende alternatieven aan voor etenswaren die je normaal niet zou kunnen consumeren. De producten zijn niet zo goedkoop als wat je in je normale supermarkt vindt, maar daar staat tegenover dat je dan wel van bijvoorbeeld pannenkoeken of een biertje kan genieten, 100% glutenvrij.

Tip: bekijk nu ook uitgebreide informatie over diëten en afvalcoaches in Hoogvliet, Castricum en Wageningen. Bekijk ook onze pagina over het crashdieet.

Welke producten moet je vermijden?

Als je er net achter bent gekomen dat je allergisch bent en gluten uit je voedingspatroon moet gaan verbannen is de eerste stap om uit te zoeken welk voedsel je voortaan beter links laat liggen. Het zijn er helaas een hoop, maar gelukkig zijn er voor heel veel ook mooie alternatieven gevonden. Hieronder staan een aantal voorbeelden van producten die je beter niet kan eten omdat ze de verkeerde eiwitten bevatten:

 • Ale soorten normaal brood
 • Ontbijtgranen
 • Normale pasta’s gemaakt van witmeel
 • Voorverpakte soepen & sauzen (het bindmiddel is hier de boosdoener)
 • Verwerkte vleeswaren
 • Sommige vitaminepillen

Zoals je ziet zijn het etenswaren die door veel mensen in Europa regelmatig gebruikt worden bij het ontbijt, lunch en avondeten. Dit maakt gluten-intolerantie een lastige aandoening omdat je bij heel veel soorten voedsel moet nagaan of het wel verstandig is om te eten.

Is glutenvrij een hype?

Dat is het zeker! Momenteel is het namelijk helemaal “hip” om geen gluten te eten. Maar of het consumeren van tarwe en andere granen slecht is voor ieder mens? Daar zijn we nog niet helemaal uit. Het staat in ieder geval vast dat mensen met coeliakie er flink ziek van worden, in zo’n geval is er dus geen sprake van hypen maar is het van essentieel belang om gezond te blijven. Dat de maatschappij langzamerhand steeds bewuster wordt van het effect van gluten op de darmen is natuurlijk mooi meegenomen, dit heeft tot gevolg gehad dat er veel meer informatie te vinden is, en meer opties zijn kwa glutenvrije etenswaren. Hieronder krijgt u belangrijke tips waar u aan moet denken als u iemand met Coeliakie te eten krijgt.

Vooraf informeren

 • Bespreek met de Coeliakie-patiënt of zijn/haar begeleider wat de klachten zijn en waar u op moet letten wanneer hij/zij bij u op bezoek komt.
 • Bespreek wat iemand wel en niet mag eten.
 • Bespreek hoe de voeding bereid moet worden en of er eventuele speciale maatregelen genomen moeten worden bijvoorbeeld in de keuken.
 • Bespreek of het nodig is dat u speciale glutenvrije producten aanschaft of dat iemand zelf glutenvrij eten meeneemt. Mensen waarderen het zeer wanneer er extra moeite gedaan wordt om speciale glutenvrije voedingsmiddelen in huis te halen mits het op de goede manier bereid wordt.
 • Bij twijfel, het risico niet nemen en het betreffende voedingsmiddel niet geven.
 • U kunt glutenvrije producten aanschaffen bij de supermarkt bij u in de buurt, speciaalzaken en webshops. Voor tips, zie onze website.

Tijdens het koken

 • Was uw handen met water en zeep voordat u in aanraking komt met glutenvrije producten.
 • Maak altijd het aanrecht grondig schoon voordat u het glutenvrije producten in aanraking komt.
 • Gebruik aparte handdoeken, theedoeken en vaatdoeken.
 • Gebruik een aparte broodrooster voor glutenvrij brood.
 • Gebruik een aparte snijplank en messen voor het bereiden van glutenvrije producten.
 • Berg glutenvrije producten niet in dezelfde trommels/bakjes op als de gluten bevattende producten.
 • Maak een aparte plank/la vrij voor het glutenvrije brood/crackers enz… Gebruik bij voorkeur de bovenste plank zodat er geen kruimels van gluten in kunnen vallen.
 • Maak de bovenste plank/la vrij in koelkast en vriezer waar glutenvrije producten kunnen worden bewaard.
 • Gebruik aparte potten broodbeleg, boter kuipjes enz… en doe daar een sticker “glutenvrij” op zodat er geen verwarring kan ontstaan.
 • Gebruik apart bestek en ander keukengerei. Pas op dat u niet met een vork die in aanraking is geweest met gluten bijvoorbeeld het glutenvrije vlees omdraait.
 • Gebruik JoZo zout omdat dit zout verrijkt is met jodium wat verstandig is bij een glutenvrij dieet.
 • Gebruik de frituurpan alleen voor glutenvrije producten. Gebeurt dit niet, maak de frituurpan dan grondig schoon nadat er gluten bevattende producten in bereid zijn en gebruik nieuw frituurvet.
 • Probeer altijd eerst de glutenvrije maaltijd klaar te maken voordat u aan de glutenhoudende maaltijd begint om gevaar op kruisbesmetting te verkleinen.
 • Leg nooit glutenvrij vlees bij vlees wat gluten bevat, neem ook altijd een apart rooster voor de barbecue