koolhydraatarm 50 dagen
 • 50 dagen
  koolhydraatarm
 • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

  Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
 • Zomerslank
  in 4 weken
 • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

  Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
 • Keto challenge
  50 dagen afvallen
 • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

  Van €67 nu €37!
detox dieet
 • Detox Dieet
 • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

  Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
 • Smoothies
  Simpel & lekker
 • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

  Slechts €14,95

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een onaangenaam gevoel in het hoofd. Met het hoofd wordt het hele gebied boven de nek bedoeld, waarbij de neus, keel en oren vaak apart werden bekeken. Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn, De meest voorkomende zijn migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De klachten die deze vormen van hoofdpijn met zich meebrengen, zijn allemaal anders. En iedere vorm vraagt om een andere behandeling.

Programma USP Prijs Beoordeling Informatie
keto dieet Beste keuze 2023.
Snel resultaat.
€39
Normaal €260
Bekijken
Afslank receptenbijbel Simpele recepten.
Eenvoudig afvallen.
€37
Normaal €67
Bekijken
Koolhydraatarm dieet 50 dagen diëten.
Gezonde leefstijl.
€37
Normaal €67
Bekijken
Training mannen Snel detoxen.
Max. ontgiften.
€37,00 Bekijken
Training vrouwen Frisse smoothies.
Gezonde hormonen.
€14,95 Bekijken

Soorten hoofdpijn

Wanneer de symptomen van de hoofdpijn goed onder woorden gebracht kunnen worden, is er een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van hoofdpijn. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn:

 1. Migraine
 2. Spanningshoofdpijn
 3. Clusterhoofdpijn

Is dit een ziekte?
Hoofdpijn is geen ziekte. Hoofdpijn is een symptoom van een aandoening. Dat kan bijvoorbeeld de ziekte migraine zijn. In veel gevallen is niet te achterhalen om welke aandoening het gaat.

 • Iedereen heeft wel eens in meer of mindere mate last van hoofdpijn. Van de Nederlandse bevolking heeft 21 procent minstens een dag per week hoofdpijn.
 • Vier procent van de Nederlanders tussen de dertig en zestig heeft vrijwel dagelijks last van een vorm van hoofdpijn en slikt daar ook medicijnen voor.
 • Zeventien procent van de bevolking heeft een tot vier dagen per week last van een vorm van hoofdpijn.

Tip: vind nu ook info over duurzaam afvallen in Zwolle, Deventer, Apeldoorn of een van de vele andere plaatsen in Overijssel.

Oorzaak van hoofdpijn

De oorzaak van hoofdpijn kan bij iedereen verschillend zijn. Bij de oorzaak van hoofdpijn spreek je meer van uitlokkers dan veroorzakers, omdat in het geval van migraine de aanleg erfelijk kan zijn. De gewone hoofdpijn kan worden opgewekt door bijvoorbeeld: chemische luchtjes, te weinig slapen, teveel koffie, te weinig vocht of teveel alcohol. Er zijn een aantal factoren die migraine kunnen uitlokken bijvoorbeeld: overgewicht wat echter met een goed dieet verholpen kan worden.


Migraine

Migraine kent vele vormen, maar de belangrijkste zijn migraine met aura en migraine zonder aura. Migraine zonder aura doet zich voor in aanvallen van enkele uren tot drie dagen. In de meeste gevallen gaat het om één of twee keer migraine per maand, maar dat kunnen ook vijf aanvallen zijn.

Kenmerken van migraine

Migraine herken je direct wanneer de hoofdpijn de volgende kenmerken heeft:

 • Een kloppende pijn die aan één zijde van het hoofd gevoeld wordt, die verergert wanneer er een lichamelijke inspanning wordt geleverd.
 • Last hebben van misselijkheid en overgeven of een overgevoeligheid voor geluid of licht.

Meestal kan men onmogelijk werken of andere dagelijkse bezigheden verrichten. De pijn zou er alleen maar door versterkt worden. Meestal liggen mensen die migraine hebben in een rustige donkere kamer op bed. Wie migraine heeft, hoeft overigens niet alle genoemde kenmerken te hebben.


Spanningshoofdpijn

Dit is een vorm van hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd, die regelmatig terug kan keren, maar in de meeste gevallen niet meer dan maximaal zeven dagen per maand. Meestal treedt deze vorm van hoofdpijn op in aanvallen van een half uur waarbij er een drukkend gevoel rond het hele hoofd gevoeld wordt. Soms lijkt het of er een knellende band om het hoofd zit.

Wat gebeurt er bij spanningshoofdpijn?

Wie last heeft van spanningshoofdpijn kan in de meeste gevallen gewoon doorgaan met werken, met het huishouden of andere dagelijkse bezigheden. Er is geen sprake van misselijkheid en overgeven en ook niet van overgevoeligheid voor licht of geluid. Wanneer de symptomen zich meer dan vijftien dagen per maand voordoen, en soms wel zes maanden achter elkaar, spreken we van een chronische spanningshoofdpijn. Dan kan er zelfs sprake zijn van een dagelijks terugkerende hoofdpijn.


Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor dan bijvoorbeeld migraine, maar is een stuk ernstiger. Alleen al omdat de pijn ondraaglijk kan zijn. Clusterhoofdpijn doet zich voor in aanvallen van een kwartier tot drie uur en kan zich meerdere keren per dag herhalen tot wel acht aanvallen per dag. De stekende pijn wordt achter één oog en in de slaapstreek gevoeld. Dat oog is dan moe en traant heel erg. Soms hangt het ooglid wat naar beneden of is het oog erg gezwollen. Een loopneus, een verstopte neus en transpireren kunnen zich eveneens voordoen. Hier geldt ook dat iemand met clusterhoofdpijn niet per definitie alle symptomen hoeft te hebben. Iemand met clusterhoofdpijn gaat niet in bed liggen, maar wordt juist erg onrustig.

Wat is clusterhoofdpijn?

De pijn bij clusterhoofdpijn is heel hevig en wordt achter één oog gevoeld. Het oog is dan rood, opgezwollen en traant. Ook heb je bij clusterhoofdpijn een loopneus of juist een verstopte neus, iemand met deze vorm van hoofdpijn kan absoluut niet stil blijven zitten. Clusterhoofdpijn treedt op in aanvallen die een kwartier, maar ook drie uur kunnen aanhouden. Iemand kan twee aanvallen per etmaal hebben. Maar er bestaan ook gevallen van acht aanvallen. De clusters waarin de aanvallen zich voordoen kunnen weken of zelfs maanden aanhouden.


Relatie tussen hoofdpijn en overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat migraine kan worden uitgelokt door overgewicht. Op basis van de Body Mass Index, kortweg BMI, werden 55 duizend mensen die aan het onderzoek mee hebben gedaan in 5 groepen verdeeld. Het onderzoek had als resultaat dat de mensen met het meeste overgewicht in de categorie morbide obesitas met een BMI hoger dan 35 het meeste last hadden van migraine. Om uitlokkers zoals overgewicht te vermijden, kun je maar beter wat gewicht verliezen. Met een goed dieet en een beetje sport kan je makkelijk je gewicht verminderen.