koolhydraatarm 50 dagen
  • 50 dagen
    koolhydraatarm
  • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

    Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
  • Zomerslank
    in 4 weken
  • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

    Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
  • Keto challenge
    50 dagen afvallen
  • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

    Van €67 nu €37!
detox dieet
  • Detox Dieet
  • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

    Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
  • Smoothies
    Simpel & lekker
  • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

    Slechts €14,95

Update van de schijf van 5

Afgelopen jaren is de nieuwe schijf van vijf gelanceerd. De praktische vertaling van de richtlijnen goede voeding die eind 2015 door de overheid zijn uitgebracht. Hierin is al het recente wetenschappelijk bewijs verwerkt omtrent voeding en het effect op de gezondheid. In de voorgaande schijf van vijf was veel aandacht voor de voedingsstoffen, in de nieuwe schijf van vijf is meer de aandacht verlegd naar productgroepen. Er is gekeken wat de invloed van bijvoorbeeld brood, noten, zuivel, thee en groente en fruit is op onze gezondheid. In de nieuwe schijf van vijf zijn alleen producten opgenomen die de meeste gezondheidswinst opleveren.

Wat is er nieuw in de schijf van 5?

  • De aanbeveling van groente is verhoogd van 200 gram per dag naar 250 gram groente per dag.
  • Peulvruchten hebben een vaste plek gekregen binnen het voedingspatroon, aanbevolen wordt om 1 keer per week peulvruchten te eten.
  • Aanbevolen wordt om dagelijks een handje ongezouten noten te eten.
  • In de nieuwe schijf van vijf is geen bewerkt vlees meer terug te vinden zoals vleeswaar. Het bewerkt vlees staat niet meer in de schijf van vijf omdat er wetenschappelijke verbanden gevonden zijn dat het eten van bewerkt vlees een verhoogd risico geeft op een beroerte, diabetes mellitus type 2 en darmkanker.
  • Via de site van het voedingscentrum kun jij je eigen schijf van vijf samenstellen. Op basis van je gepersonaliseerde schijf van vijf geeft het voedingscentrum voorbeelden van dagmenu’s.

Wat vinden wij van deze vernieuwde schijf van vijf?

Wij vinden dat er goede punten maar ook minder goede punten zijn voor de nieuwe schijf. Een positief punt van de nieuwe schijf is dat ze erg hun best gedaan hebben om ervoor te zorgen dat iedereen de schijf kan toepassen in zijn of haar situatie. Daarnaast is het geven van voorbeelddagmenu’s een voordeel. Dit geeft je inzicht in hoe een gezond voedingspatroon eruit kan zien. Daarnaast wordt in de nieuwe schijf ook rekening gehouden met alternatieve voedingspatronen zoals vegetarisch of minder koolhydraten.

Een minder punt van de schijf van vijf is dat er voornamelijk onbewerkte producten in staan en ook alleen producten die de meeste gezondheidswinst op leveren. Dit is een minder punt omdat er dus nog erg veel producten zijn die hier buiten vallen. Dit wil echter niet zeggen dat deze producten niet passen binnen een gezond voedingspatroon. Het voedingscentrum zegt hierover dat je 3-5 keer per dag iets kleins kunt nemen buiten de schijf zoals een klein koekje, waterijsje of honing in de thee en 3 keer per week wat groots zoals een croissant of een zakje chips. Er blijft dan nog een grote categorie producten over zoals groente à la crème, volle zuivelproducten en zoet broodbeleg. Naar onze mening passen deze producten, met mate, binnen een gezond voedingspatroon. De conclusie is dat de schijf van vijf veel positieve veranderingen heeft ondergaan maar dat je voor een persoonlijk advies het beste contact op kunt nemen met een professional.