koolhydraatarm 50 dagen
  • 50 dagen
    koolhydraatarm
  • Val tot 2 kilo per week af. Zonder te sporten of honger te lijden. Meer energie en vitaliteit. Altijd een stok achter de deur.

    Actieprijs: €39
zomerslank fit in 4 weken
  • Zomerslank
    in 4 weken
  • Afvallen zonder honger en zonder sporten. De lekkerste koolhydraatarme recepten. Wekelijkse motivatie check-in.

    Eenmalig €37
50 dagen keto challenge
  • Keto challenge
    50 dagen afvallen
  • Activeert de vetverbranding. Kant-en-klare weekmenu's. Toegankelijke keto recepten en snacks. 100% afslankgarantie!

    Van €67 nu €37!
detox dieet
  • Detox Dieet
  • Boost je weerstand en afvallen. Stralende gezondheid & stabiele hormoonhuishouding. Voel je fit en energiek.

    Tijdelijk €37
7 dagen smoothie detox
  • Smoothies
    Simpel & lekker
  • Ervaar meer energie en verbeter je weerstand. Ontgiften van het lichaam. Nu met gratis intermittent fasting boek.

    Slechts €14,95

Hoe kom je van een suikerverslaving af?

Hoe doorbreek ik mijn suikerverslaving? Een suikerverslaving bouw je geleidelijk af. Koolhydraten heb je nodig. Om te zorgen dat je niet de prikkel krijgt tot snoepen, zorg je allereerst dat je elke twee uur iets gezonds eet. Iets voedzaams, met langzame koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten erin. Zo vaak mogelijk ook groente. Bouw geleidelijk je suikergebruik af zodat je bloedsuikerspiegel niet meer piekt, maar zo gelijkmatig mogelijk blijft. Binnen ongeveer een maand ben je gewend aan een nieuw eetpatroon.

Afkicken en afkickverschijnselen
Van een suikerverslaving ga je dus echt afkicken. Om dit te bereiken zul je heel goed moeten weten waar je het voor doet. Lees een boek als ‘The Sugar Blues’ van William Dufty om je te motiveren. Zoek overal informatie, ga naar de bibliotheek, kijk in de spiegel, voel hoe je je voelt en maak de beslissing om met suiker te gaan minderen. Vergeef jezelf als je terugvalt. Het hoort erbij, je valt van je zelfgeplande opgaande lijn af, dat gebeurt weleens. Merk je dat je teruggevallen bent, pak dan de draad weer op. Wees lief voor jezelf. Doe andere leuke dingen en zorg dat je weinig tijd hebt om aan snoepen te denken.

Loskomen van je verslaving voor suiker

Als je eenmaal los bent van de suikerverslaving, zijn er talloze mogelijkheden om met een beetje creativiteit heerlijke snacks te bedenken, zoet en hartig, die lager uitvallen in de glycemische index. Daarvoor moet je wel al gewend zijn aan iets minder zoete smaken. Dan worden iets minder zoete dingen net zo lekker als de zoetigheden die je vroeger at en voor je het weet vind je marshmallows, spekkies of koekjes uit de supermarkt ronduit te zoet.


Hoe ontstaat een suikerverslaving?

We lusten allemaal wel wat lekkers. Je blijft steeds weer trek in zoet houden, het is onweerstaanbaar. Na een paar koekjes heb je even later alweer trek en zo blijf je door eten. Dan is het wel echt moeilijk om te lijnen hè. We weten dat het ongezond is, maar ons lichaam vraagt er toch om? Dan moet je je afvragen waarom je lichaam daar zo’n behoefte aan heeft. Nou, stel, je eet een paar koekjes. De snelle suikers in de koekjes worden omgezet in glucose, de brandstof van je lichaam, je hersenen, je spieren. En dat zijn er nogal wat, want een koekje bestaat voor het grootste deel uit wit meel en geraffineerde suiker. Beiden zijn snelle suikers. Je lichaam reageert met de aanmaak van insuline. Die zorgt dat de cellen openstaan voor de toestroom van glucose. Overtollig glucose wordt in de lever opgeslagen als glycogeen. Als er dan nog meer glucose over is, wordt dit omgezet in lichaamsvet. Dus alleen als het een flinke hoeveelheid is.

Let op de bloedsuikerspiegel
Als de bloedsuikerspiegel, dus de hoeveelheid glucose in je bloed, te snel stijgt, komt er vaak ook te veel insuline in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel te veel daalt. Met als gevolg een alarmsituatie: er is te weinig brandstof, de tank is leeg en je moet snel tanken! Dit signaal is een absoluut oersignaal en je lichaam laat zich echt niet door een paar gedachtes tegenhouden: je neemt het volgende koekje. En zo kom je in een patroon van alsmaar door willen snoepen. Langzaam gaat dit bij je zelfbeeld horen, je denkt dat dit een eigenschap van jou persoonlijk is, terwijl het alleen een onbewuste gewoonte is.

Is suiker ongezond?
Het is dus niet zo dat suiker per definitie ongezond is. Alleen niet in grote hoeveelheden en niet te vaak. Dus je moet niet op het niveau komen waar er te veel insuline geproduceerd wordt. In de oertijd at men ook zoet en daar gedijde men uitstekend op. Hoe kan dat dan? Toen aten ze natuurlijk geen geraffineerde suikers of wit meel. Men had daar simpelweg de middelen niet voor. Suiker zit ook in fruit. Maar dit is anders, omdat er veel andere stoffen inzitten. Bijvoorbeeld vezels. Die zorgen ervoor dat de suikers niet zo snel in het bloed terechtkomen. Daardoor krijg je geen piek en daarop volgend dal in de bloedsuikerspiegel. Zo ontstaat een suikerverslaving. Behalve dat je dik wordt en het slecht voor je tanden is, kan dit op en neergaan van je bloedsuikerspiegel zorgen dat je minder energie hebt en ook je concentratie kan eronder lijden. Bovendien verhoogt het de kans op een Candida infectie en meer. Genoeg redenen om radicaal te stoppen met dit eetpatroon.


Welke suikers kun je veilig eten?
Ook al ben je aan het lijnen, toch is het mogelijk om regelmatig iets lekker zoets te eten. Dat kan met een zoetstof, of met suikers die een veel lagere glycemische waarde hebben dan gewone, witte suiker.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen bevatten vaak ongezonde stoffen en steeds vaker hoor je dat ze je hele stofwisseling van slag maken en dat je er indirect toch dik van kunt worden. Dit is dus geen oplossing en het veiligste is het om niet te veel gebruik te maken van kunstmatige zoetstoffen.

Stevia, de natuurlijke zoetstof uit Zuid-Amerika
Er bestaat een natuurlijke zoetstof gemaakt uit een plant, Stevia. Daar zitten voor zover men weet geen ongezonde chemische stoffen in. Dit middel wordt door de Indianen in Paraguay al eeuwenlang gebruikt. In Nederland is dit middel nog niet toegestaan als levensmiddel. Niet omdat er verdenkingen zijn omtrent de gezondheid ervan maar omdat er niet voldoende onderzoek naar gedaan is. Bijvoorbeeld in Japan is deze zoetstof al tientallen jaren toegestaan als levensmiddel. Daar zit het bijvoorbeeld ook in de Coca Cola. Deze zoetstof is 300 maal zoeter dan suiker, je moet er dus veel minder van in je eten en drinken doen dan suiker. Het geeft indien goed gedoseerd een lekkere zoetsmaak die veel wegheeft van die van suiker. Het bevat vrijwel geen calorieën en is goed voor tanden en tandvlees. Het plantje Stevia wordt ook gebruikt als geneesmiddel voor verscheidene andere aandoeningen. Er wordt een door iemand geopperd dat zoetstoffen ons lichaam in de war maken en door de zoete smaak toch insuline geproduceerd wordt. Ik weet niet wat hiervan waar is en ook niet of dit ook in het geval van Stevia opgaat. Ik zou graag zien dat dit meer onderzocht zou worden. Voorlopig is het van alle zoetstoffen voorlopig verreweg de beste optie.

Laag-glycemische suikers
Naast zoetstoffen zijn er ook alternatieven voor geraffineerde, witte suiker. Rietsuiker, die minder geraffineerd is, is al een beetje beter dan witte suiker, evenals honing. Dan heb je oersuiker, een suiker die van nature bruin is en waar alle hulpstoffen nog in zitten. Toch zijn dit nog steeds suikers met een hoge glycemische waarde en dus snelle suikers. Maar er zijn ook suikers met een veel lagere glycemische waarde. Daaronder vallen bijvoorbeeld agavesiroop en kokossuiker. Zij bevatten dus wel gewoon calorieën, maar de suikers worden langzamer in het bloed opgenomen en veroorzaken minder snel een piek in de bloedsuikerspiegel. Met mate gebruiken dus.