Keto revolutie
  • Keto revolutie
  • Tijdelijk van €97 voor slechts €37. Beste dieet van 2020 volgens onze deskundigen.
Afslank receptenbijbel
  • Afslank receptenbijbel
  • Direct starten met verantwoord koken en een gezonde leefstijl. Simpel en goedkoop afslanken.
50 dagen koolhydraatarm dieet
  • Koolhydraatarm dieet
  • Een voordelig 50-dagen dieet. Ontvang alles wat je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam!
trainingsprogramma voor mannen
  • Training mannen
  • Trainingsprogramma gericht op mannen. Werk aan spieren, mindset en je gezondheid!
trainingsprogramma voor vrouwen
  • Training vrouwen
  • Succesvol product voor vrouwen. Strakke buik, meer spieren en een gezond lichaam.

Hoe gevaarlijk zijn eiwitten?

Na het doorspitten van het rapport van de gezondheidsraad “Richtlijnen goede voeding“, waar ik op stuitte tijdens het zoeken naar informatie over de gevaren van eiwit voor je gezondheid, ben ik een aantal dingen tegen gekomen die het vermelden waard zijn. Vaak wordt er gezegd door tegenstanders van de zogenaamde “eiwit diëten”, dat het gebruik van teveel eiwit in je voeding gevaarlijk is, vooral voor je nieren, maar als je gericht gaat zoeken naar data die dit inderdaad hard maken, is het bijna onmogelijk om inderdaad bewijs van die stellingen te vinden. Mocht je dan toevallig ergens een advies tegen komen van een gezondheidsinstituut, zul je vaak zien dat men het niet precies weet, en vaak tegenstrijdige meningen tegen komen.

Wanneer spreken we van te veel eiwit?

Het vinden van een antwoord op de vraag: hoeveel eiwit is dan teveel? is tevens nog moeilijker. Lekker makkelijk, zo kan ik het ook: Het gebruik van teveel alcohol is slecht voor je lever, het gebruik van teveel suiker is slecht voor je gezondheid, en wist je dat je zelfs dood kunt gaan aan een watervergiftiging na het drinken van teveel water? Mijn persoonlijke conclusie (en hou in de gaten dat ik geen arts ben, maar je alleen maar aan het denken wil zetten over hoe bepaalde berichtgeving tot stand komt en wat je nu wel en niet kunt geloven!) is dat alles dat voorgegaan wordt door het woordje teveel niet goed is voor je gezondheid, maar dat 1 gram eiwit per dag per kilo lichaamsgewicht echt niet meteen nierklachten zal veroorzaken als je verder geen gezondheidsklachten hebt en nierpatiënt bent. Natuurlijk moet je daarvoor eerst met je huisarts contact op nemen, om te kijken of je inderdaad gezond bent, en een dieet kunt gaan volgen, maar over het algemeen zal een dieet met een redelijk eiwit gehalte er niet voor zorgen dat je klachten krijgt, zolang je er voor zorgt dat je ook genoeg vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen krijgt.

Wat wil dit nou eigenlijk zeggen?
Ten eerste dat eiwit inderdaad een positief effect heeft op de verhoging van de thermogenese. Thermogenese is de temperatuursverhoging van het lichaam, die voor versnelling van stofwisseling en het stimuleren van het gebruik van lichaamsvet als energiebron zorgt. Klinkt mij positief in de oren als het gaat om het verliezen van overgewicht. Verder wordt er aangegeven dat eiwit, meer dan andere voedingsstoffen, gevoelens van honger onderdrukt, ook iets wat van belang kan zijn als je een eetpatroon wilt samenstellen dat vooral erop gericht is om je gewicht naar beneden te krijgen.

Zijn eiwitten dan gezond?

Toch fijn om te weten dat er helemaal geen studies zijn die inderdaad aantonen dat eiwit zo slecht is voor je nieren zoals er beweerd wordt, en ook fijn om te weten dat de Nederlandse gezondheidsraad oordeelt dat eiwitten geen risico vormen op nierziekten. Wat zouden we hieruit mogen concluderen? Dat we eiwitten niet langer als de grote boosdoener moeten zien, maar juist onze vriend als je gewicht wilt verliezen? Hoe meer er duidelijk wordt over de werking van eiwitten, hoe meer studies zullen gaan bewijzen, dat het belangrijk is voldoende eiwit te eten, om honger gevoelens beter onder controle te krijgen, maar ook om je lichaam beter te laten functioneren.

Conclusie
Betekent dit, dat je dan zomaar moet overstappen op een dieet dat alleen bestaat uit eiwitten? Natuurlijk niet, je moet er nog steeds voor zorgen dat je gebalanceerd eet en genoeg vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt, als wel de gezonde vetten, zodat je lichaam optimaal kan functioneren, maar het is wel een zeer interessant punt om te verdiepen, als je een levensstijl aan wilt gaan nemen dat er voor zorgt dat je op een gezond streefgewicht komt en blijft.